ua en ru

"Укрпромзовнішекспертиза" прогнозує експорт українського металобрухту в 2015 р. в обсязі 1,2 млн т

ДП "Укрпромзовнішекспертиза" прогнозує експорт українського металобрухту в 2015 р. в обсязі 1,2 млн т.

ДП "Укрпромзовнішекспертиза" прогнозує експорт українського металобрухту в 2015 р. в обсязі 1,2 млн т. Про це повідомив начальник відділу маркетингу "Укрпромзовнішекспертизи" Юрій Добровольський сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується експорту, то сподіваємося, що в принципі адміністративні бар'єри будуть дещо ослаблені, оскільки наша металургія не має потреби в ломе як це було раніше, тому, можливо, буде експортовано близько 1,2 млн тонн брухту в 2015 році", - сказав Добровольський.

Також в "Укрпромзовнішекспертиза" очікують невелике зростання ціни на лом на 3%.

"Ціна на брухт може зрости до 2900 грн за т", - зазначив Добровольський.

Вплив негативних факторів ринку брухту, яке мало місце в 2014 р., продовжиться і в 2015 р. Металурги будуть мати можливість заміщати лом дешевшають чавуном, що чинитиме серйозний тиск на ціни.

Крім того, конкурентоспроможність електрометалургів буде низькою порівняно з виробниками конвертерної сталі. В результаті багато з них віддадуть перевагу закупівель напівфабрикатів або будуть ситуативно скорочувати виробництво для тиску на постачальників сировини. Середньорічна ціна на сталевий брухт HMS 1&2 (80:20) на умовах cif Туреччина становитиме 334 дол. за т в 2015 році (-8% щодо показників 2014 р.).

В 2015 р. прогнозується подальше падіння собівартості, що буде обумовлено, насамперед, зменшенням вартості залізорудної руди.

Як зазначають у "Укрпромзовнішекспертиза",в Україні і Росії помітну роль у скороченні виробничих витрат буде грати подальше ослаблення національних валют. Виходячи з тенденцій розвитку сировинних ринків в регіонах, собівартість квадратної заготовки в 2015 р. знизиться на 7-9% або 30-50 дол. в залежності від регіону.

Нагадаємо, в "Укрпромзовнішекспертиза" прогнозують в 2015 р. падіння доходу від експорту ЗРС на 21,5% - до 2,5 млрд дол.