ua en ru

Кабмін заборонив імпорт золота, срібла та брухту дорогоцінних металів у 2015 р

Кабінет міністрів України затвердив переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квотуванню на 2015 р. Про це йдеться у постанові уряду № 1 від 14 січня 2015 р.

Так, згідно з документом, уряд встановив квоти на експорт шлаку, золи та залишків (відходів), що містять переважно цинк, крім гарт цинку в об'ємі 2,7 тис. т, на експорт шлаку, золи та відходів, що містять переважно мідь - в об'ємі 6,4 тис. т.

"Ліцензії (на експорт цих товарів, - ред.) видаються з урахуванням рішення Комісії з питань розгляду заявок на видачу ліцензій на експорт товарів та розподілу квот, утвореної Мінекономрозвитку", - йдеться у постанові.

Також Кабмін встановив квотування експорту природнього газу у газоподібному стані українського походження. Згідно з постановою, обсяг квоти на експорту газу визначається згідно з прогнозним річним балансом надходження та розподілу природного газу в Україні, затвердженим Кабінетом міністрів України.

Також Кабмін встановив на 2015 р. ліцензування експорту вугілля антрациту. Ліцензування здійснюється за погодженням з Міненерговугіллям.

Крім того, уряд встановив нульові квоти на експорт срібла (включаючи срібло з покриттям із золота або платини), у необробленому або напівобробленому вигляді, або у вигляді порошку (крім банківських металів), золота (включаючи золото з покриттям із платини), необроблене або напівоброблене, або у вигляді порошку (крім банківських металів) та відходів або брухту дорогоцінних металів чи металів, плакованих дорогоцінними металами; інші відходи або брухт з вмістом дорогоцінних металів чи сполук дорогоцінних металів, використовувані головним чином для добування дорогоцінних металів.

Також Кабмін затвердив на 2015 р. перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню.

Зокрема встановлено ліцензування імпорту та експорту на: оптичний полікарбонат для виробництва дисків для лазерних систем зчитування, обладнання для виробництва дисків для лазерних систем зчитування, термопластавтомат інжекційного штампування дисків, прес-форми для термопластавтоматів інжекційного штампування дисків, матриці або штампи, які містять дані, необхідні для штампування дисків.

Також Кабмін встановив на 2015 р. ліцензування експорту вугілля антрациту. Ліцензування здійснюється за погодженням з Міненерговугіллям.

Затверджено також перелік товарів, імпорт яких з Республіки Македонія підлягає ліцензуванню в рамках тарифної квоти відповідно до положень угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія від 18 січня 2001 р.

Серед товарів, імпорт яких з Македонії підлягають ліцензуванню та квотуванню у 2015 р.: баранина або козлятина, свіжа, охолоджена або морожена в об'ємі 500 т, овочі сушені, цілі, нарізані шматками, скибками, подрібнені чи у вигляді порошку, але без будь-якої подальшої обробки - в об'ємі 500 т, плоди сушені, суміші горіхів або сушених плодів цієї групи в об'ємі 200 т, кондитерські вироби з цукру (включаючи білий шоколад), без вмісту какао в об'ємі 500 т, шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао в об'ємі 500 т, печиво солодке сухе; вафлі та вафельні облатки в об'ємі 100 т, варення, джеми, плодові желе, мармелад, плодове або горіхове пюре, плодові або горіхові пасти, одержані шляхом теплової обробки, з доданням або без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин - в об'ємі 100 т, вина виноградні, включаючи вина кріплені; сусло виноградне, крім продуктів товарної позиції - в об'ємі 40 млн літрів, спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду - в об'ємі 100 тис. літрів, спиртові напої - в об'ємі 100 тис. літрів, оцет харчовий та його замінники, одержані з оцтової кислоти - в об'ємі 100 тис. літрів, а також тютюн з невідділеною середньою жилкою в об'ємі 10 тис. т.

Крім того, уряд затвердив у 2015 р. перелік товарів (озоноруйнівних речовин), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню; перелік товарів, що можуть містити озоноруйнівні речовини, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів, що перевозяться у контейнерах з особистим майном); перелік товарів із вмістом легованих чорних металів, кольорових металів та їх сплавів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

Крім того, Кабмін установив, що не використані у 2014 р. суб'єктами підприємницької діяльності ліцензії на експорт та імпорт товарів, визначених у постанові Кабінету міністрів № 950 від 25 грудня 2013 р., дійсні до 1 березня 2015 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України.

Також уряд доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі забезпечити ліцензування експорту та імпорту товарів, зазначених у цій постанові.

Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін ввів ліцензування експорту антрациту.