ua en ru

"Метінвест" реалізує екологічний проект вартістю 220 млн дол

Група "Метінвест" підписала договір з італійською компанією Termokimik Corporation, провідним виробником обладнання для промпідприємств у сфері охорони навколишнього середовища, на проведення базового інжинірингу в рамках модернізації аглофабрики ММК ім. Ілліча. Загальні інвестиції в проект складуть близько 220 млн дол., повідомляє прес-служба "Метінвесту".
"Це найбільший екологічний проект в історії незалежної України. По мірі здійснення реконструкції аглофабрики підприємство досягне міжнародних екологічних стандартів за викидами пилу і оксиду сірки", - сказано в повідомленні.

Договір на реалізацію першого етапу проекту (проведення базового інжинірингу) підписали гендиректор "Метінвесту" Ігор Сирий і президент і генеральний директор Termokimik Corporation Джанлуїджі Кастеллані. На церемонії підписання були присутні голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький та міський голова Маріуполя Юрій Хотлубей.

"Група "Метінвест" продовжує модернізувати агломераційне виробництво заради чистого повітря в містах своєї присутності - таке завдання перед нами поставив акціонер компанії. Реконструюється аглофабрика на "Запоріжсталі", будується нова на Єнакіївському метзаводі. Реконструкція газоочисного обладнання на аглофабриці ММК ім. Ілліча стане найбільш масштабним екологічним проектом в металургійній галузі України. Незважаючи на існуючі складнощі на ринку стали, ми розуміємо, що в перспективі завдяки цим інвестиціям ми зможемо отримати конкурентоспроможну і екологічне виробництво світового рівня", - сказав Ігор Сирий.

У свою чергу, губернатор Андрій Шишацький зазначив: "Те, що сьогодні відбувається на комбінаті, можна назвати справжнім патріотизмом. Незважаючи на складний економічний час і для України, і для металургійної галузі, ви знаходите сили і засоби вирішувати поставлені завдання, в тому числі і по екологічному покращенню. Особлива моя подяка акціонеру "Метінвесту" Рінату Ахметову за те, що він послідовно виконує свої обіцянки. Запоріжсталь, ЄМЗ, тепер комбінат імені Ілліча. У нього слова не розходяться з ділом. Спасибі йому за людський підхід у вирішенні таких важливих для держави завдань. Реконструкція аглофабрики - це дуже серйозний крок до поліпшення екологічної обстановки в місті Маріуполі".

Проект реконструкції системи газоочистки аглофабрики ММК ім. Ілліча передбачає заміну існуючого обладнання на сучасне, що дозволяє максимально очищати гази від пилу. Також на комбінаті будуть побудовані установки очищення агломераційних газів від оксидів сірки. На першому етапі планується виконати базовий інжиніринг та проектування, а з 2015 р. - розпочати виготовлення і монтаж обладнання.

Завершення повного циклу реконструкції заплановано на 2020 р. По мірі реалізації проекту аглофабрика досягне кращих міжнародних екологічних стандартів за рівнем очищення викидів. Зокрема, викиди пилу та оксидів сірки від зони спікання скоротяться на 85% і 30% відповідно, а викиди пилу від зони охолодження - на 90%.