ua en ru

Алюміній на світових ринках продовжує дешевшати

На світових ринках ціни на алюміній продовжують падати, і тільки за останній місяць опустилися майже на 7%. З початку року втрати склали 20%. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

На світових ринках ціни на алюміній продовжують падати, і тільки за останній місяць опустилися майже на 7%. З початку року втрати склали 20%. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

Справа в тому, що на ринку спостерігається профіцит товару, що і чинить тиск на котирування. Змінити ситуацію намагаються і виробники, і біржа, правда, без особливого успіху.

Виробники вже закрили частину виробничих потужностей, і цей процес триває. На Лондонській біржі металів були проведені зміни відвантаження товарів.

Згідно з повідомленням, стабілізації цін це не призводить. Учасники ринку теж поки не бачать драйверів для відновлення. Зараз запаси алюмінію на LME знаходяться на рекордних максимумах - 5,4 млн т, а пропозиція на світовому ринку перевищує попит вже восьмий рік поспіль.

"На сьогоднішній день, фактично, у Лондоні торгується навіть не сам метал, а його можливість рефінансування, тобто контанго. І вона абсолютно відірвана від реальності", - сказав генеральний директор компанії "РусАл" Олег Дерипаска.

Такого ніколи не було, щоб споживачі готові були заплатити на 17-18% більше, ніж біржова ціна. Це як раз говорить про те, що фізичний попит значно більше, ніж ті очікування, які мають фінансові гравці".

За словами Дерипаски, очікуються темпи зростання споживання алюмінію на рівні 6-6,5% в рік. При цьому до 2023 р. алюмінію в світі буде вироблятися та споживатися у балансі 75 млн т.

"Попит на місці, він може бути краще, якщо ситуація в Європі покращиться. Він може бути ще краще, якщо японцям вдасться їх нове диво, і воно в змозі будуть розігріти економіку. Ми зі свого боку зробили всі необхідні кроки, я маю на увазі виробники", - зазначив Дерипаска і додав, що справжня ціна, заснована на реальному попиті, встановиться через п'ять-шість кварталів.