ua en ru

Goldman Sachs і Deutsche Bank виходять з уранового бізнесу

Goldman Sachs і Deutsche Bank поступово виходять з бізнесу, участь в якому ніколи не афішувалося: обидва фінансових конгломерату займалися торговими поставками уранової сировини, відомого як "жовтий кек" (закисьокись урану).

Goldman Sachs і Deutsche Bank поступово виходять з бізнесу, участь в якому ніколи не афішувалося: обидва фінансових конгломерату займалися торговими поставками уранової сировини, відомого як "жовтий кек" (закисьокись урану), передає Reuters.

За останні 4 роки запас радіоактивного сировини, що належить обом банкам, перевищив загальний запас Ірану, досягнувши обсягу, достатнього для роботи 20 стандартних АЕС (це весь атомно-енергетичний сектор КНР) протягом року, або для створення 200 атомних бомб. Сьогодні, у міру наростання критичних настроїв на адресу Уолл-стріт у зв'язку з участю в торгівлі сировиною, а також через падіння попиту після катастрофи на АЕС "Фукусіма", компанії виставили належні їм уранові запаси на продаж. Однак інші банки вже шикуються в чергу, щоб зайняти їх місце. За даними британської влади, а також джерел в ядерній індустрії, запаси уранової сировини, що належить банкам, оцінюються в 5 тис. т вартістю понад 400 млн дол.

Діяльність Уолл-стріт на урановому ринку демонструє, як далеко зайшло втручання банків у сировинну торгівлю за останні 10 років, поки тривав бум операцій з природними ресурсами, пише Reuters. Агентство нагадує про наявні сумніви, чи слід дозволяти банкам торгувати сировиною, що грає настільки важливу роль у світовій політиці. Хоча світова торгівля ураном знаходиться під контролем влади держав, спецслужб і МАГАТЕ, жоден компетентний орган не в змозі простежити за кожною угодою.

"Атомна промисловість десятиліттями веде кампанію з метою прирівняти торгівлю ураном до іншим сировинним операціях, однак вона повинна знаходитися під строгим контролем", - вважає професор Мічиганського університету Габріель Хехт.

На тлі зростаючого тиску на ФРС з боку Вашингтона з метою обмежити роль Уолл-стріт в сировинний торгівлі ряд банків, у тому числі Jpmorgan і Morgan Stanley, оголосили про плани продати всі або частину своїх сировинних угод за останні 6 місяців. В грудні 2013 р. Deutsche Bank заявив про масштабне згортання активності на сировинному ринку. Однак Goldman Sachs, за заявами керівництва, не має наміру розлучатися зі своїм сировинним підрозділом J.Aron & Company, де багато хто з топ-менеджерів банку, в тому числі генеральний директор Ллойд Бланкфейн, починали кар'єру. Поки невідомо, чому Goldman Sachs вирішив вийти з уранового бізнесу.