ua en ru

Кабмін доручив продовжити пільгові тарифи на електроенергію Запорізькому і Стаханівському заводам феросплавів

Кабінет міністрів України доручив продовжити меморандум про надання пільгових тарифів на електроенергію двом підприємствам - Запорізькому і Стаханівському заводам феросплавів. Про це вчора, 30 вересня 2013 р., заявив виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев.

Кабінет міністрів України доручив продовжити меморандум про надання пільгових тарифів на електроенергію двом підприємствам - Запорізькому і Стаханівському заводам феросплавів. Про це вчора, 30 вересня 2013 р., заявив виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев, передає "Комерсант-Україна".

Кудрявцев розповів, що 26 вересня пройшло засідання робочої групи при Кабміні, де були дані доручення щодо підготовки нового варіанту меморандуму, продовжує пільги і змінює деякі умови угоди. Які конкретно умови будуть змінені, він не уточнив. У прес-службі уряду вчора підтвердили, що нова редакція меморандуму знаходиться в процесі підготовки.

Намір продовжити пільги феросплавним підприємствам йде врозріз із заявами міністра промислової політики Михайла Короленка, який раніше говорив "Комерсант-Україна", що перш ніж меморандум буде продовжений за підсумками року, повинно бути проаналізовано виконання заводами умов попереднього документа. "Є всі підстави стверджувати, що угоду не було виконано повною мірою, тому що протягом року до феросплавників неодноразово висувалися претензії з боку різних органів влади", - говорить аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

Керівник відділу аналітики компанії "Майстер Брок" Леонід Білозерський зазначає, що отримання групою "Приват" занижених тарифів для феросплавних підприємств призведе до недоотримання прибутку енергокомпаніями та іншими промисловими підприємствами, в тому числі тими ж металургами. Як розповів виданню голова ради директорів корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Сергій Тарута, металурги також домагалися зниження вартості електроенергії, але відповідний пункт був вилучений Кабміном з підписаного меморандуму. Отримання пільг на електроенергію домагалися Запорізький титаномагнієвий комбінат, ЗАлК, Побузький феронікелевий комбінат "Дніпроспецсталь", ДЕМЗ, "Електросталь" і металургійний завод "Дніпросталь". "Незрозуміло, чому цим підприємствам, які готові були виконати всі умови, пільги не надані. А двом феросплавним заводам із завидною регулярністю вдається отримувати поступки, незважаючи на наявність проблем з виконанням меморандуму", - говорить Дзвінка. Втім, Михайло Короленко раніше пояснював надання пільг феросплавним заводам тим, що в кінці 2012 р. саме ці два підприємства були зупинені власником, з-за чого 10 тис. осіб могли позбутися роботи.

Нагадаємо, 1 жовтня 2012 р. Кабмін виключив дотаційні сертифікати з оптової ціни електроенергії для електрометалургійних підприємств з 1 жовтня 2012 р. до 1 березня 2013 р. Після цього термін дії цієї постанови неодноразово продовжувався, і на даний момент - це період з лютого по грудень 2013 р. Під дію постанови підпали Запорізький і Стахановський заводи феросплавів. Щоб компенсувати виникли втрати, НКРЕ була змушена зменшити тарифи електростанцій і підвищити ціни на електроенергію для інших промислових споживачів.

При цьому за січень-серпень 2013 р. в Україні вироблено 545,2 тис. т. феросплавів, що на 22,7% менше, ніж за аналогічний період 2013 р.

При цьому неодноразово заявлялося, що пільги на електроенергію для електрометалургів грають проти державних інтересів України.