ua en ru

Скасування квот на постачання труб з України принесе виробникам труб Росії прибуток в обсязі 900 млн дол на рік, - експерти

Скасування квот на постачання труб з України в другому півріччі 2013 р. і заборону на старі труби принесе виробникам труб Росії прибуток в обсязі 900 млн дол на рік. Таку думку висловили експерти та аналітики, опитані РБК.

Квоти на безмитне ввезення в країни Митного союзу (Росія, Білорусія, Казахстан) труб з України фактично стосувалися безшовних труб для нафтогазової галузі. Саме ці труби поставляє в РФ найбільший український виробник "Інтерпайп", постачання труб великого діаметру (ТВД) до Росії були незначні.

За словами аналітика VTB Capital Ольги Даниленко, "маржа" у "Інтерпайпу", як і у інших трубників, знаходиться в межах 18-20%, тому єдиний спосіб беззбитково поставляти труби в Росію - підняти ціни.

"Інтерпайп" може використовувати дві стратегії. З одного боку, максимально збільшити обсяг поставок, щоб "рознести" фіксовані витрати. З іншого - підняти ціну ", - вважає експерт. При цьому зростання цін на певний сортамент труб буде вигідний і російським трубникам." Третій гравець зручний всім. У разі, коли знімається квотування і вводиться загальний режим, це більш сприятливо для російських трубників", - вважає Даніленко.

У сегменті безшовних труб у Трубної металургійної компанії (ТМК) - близько 60% російського ринку, інше - у групи ЧТПЗ і експортерів (Україна, Китай, Азербайджан). Вони без проблем зможуть покрити "дефіцит" в 20 тис. т на місяць (з розрахунку квоти для України в 120 тис. т на півроку), вважає експерт з VTB Capital. Тільки ТМК і ЧТПЗ виробляють сукупно понад 3 млн т безшовних труб на рік. Весь ринок російської трубної продукції - це більше 10 млн т на рік (9,7 млн ​​т виробляється в Росії).

Читайте також: Росія не продовжила квоти на постачання труб з України на II півріччя 2013 р

На думку Олега Петропавлівського з BCS, при збереженні мит на нинішньому рівні "Інтерпайп" однозначно припинить постачання до Росії. Середня ціна безшовних труб у минулому році становила близько 1,7 тис. дол за тонну, в 2013 р. порядку - 1,4 тис. дол Таким чином, український виробник труб - "Інтерпайп" з втратою російського ринку може недорахуватися тільки за II півріччя 2013 близько 170 млн дол

Георгій Буженица з Deutsche Bank додає, що Україна ніколи не була великим гравцем на ринку безшовних труб нафтогазового сортаменту (OCTG).

"Раніше Україна поставляла до Росії ТВД (які дійсно представляли загрозу для російських трубників), але в останні 1,5-2 роки поставки таких труб незначні, тому в даному випадку на ринку цей захід суттєво не позначиться", - упевнений Буженица.

Як пояснив РБК джерело в галузі, тиск на вітчизняних виробників ТВД з боку зарубіжних конкурентів значно знизилося якраз роки півтора тому, коли найбільші російські нафтогазові компанії отримали негласну вказівку "підтримати вітчизняного виробника".

Однак додає аналітик VTB Capital Даниленко, Росія може піти на зниження антидемпінгових мит для України до більш прийнятного рівня - з нинішніх 19-38% до 10-15%.