ua en ru

Російська алмазна держмонополія "Алроса" провела IPO на 1,3 млрд дол. з лістингом в Росії

Російська алмазна держмонополія "Алроса", найбільший у світі виробник алмазів в каратах, оголосила про проведення IPO за 35 рублів (1,1 дол.) за акцію, розміщуючи заплановані до продажу 16% акцій по нижній межі оголошеного цінового діапазону. Обсяг розміщення становив 41,3 млрд руб. (1,3 млрд дол.), не рахуючи опціону викупу, повідомляє Reuters.

Російська алмазна держмонополія "Алроса", найбільший у світі виробник алмазів в каратах, оголосила про проведення IPO за 35 рублів (1,1 дол.) за акцію, розміщуючи заплановані до продажу 16% акцій по нижній межі оголошеного цінового діапазону. Обсяг розміщення становив 41,3 млрд руб. (1,3 млрд дол.), не рахуючи опціону викупу, повідомляє Reuters.

Таким чином, в ході першої в цьому році приватизаційної угоди РФ продала 515 млн 547 тис. 593 акції "Алроси", отримавши понад 18 млрд руб. Стільки ж отримала за свої 7% Республіка Саха (Якутія). "Алроса" брала участь в угоді 2% своїх акцій на суму трохи більше 5,2 мільярда рублів.

Виходячи з встановленої ціни, ринкова капіталізація "Алроси" становить 257,7 млрд руб. (8,15 млрд дол.).

"Це найбільше IPO на російській біржі і найбільше розміщення компанії гірничо-металургійного сектора в світі за останні два роки", - сказав один з організаторів оборудки. Два джерела Reuters, близьких до розміщення, сказали, що книга заявок на IPO була перепідписана на 30-40%.

Перший віце-прем'єр Ігор Шувалов назвав у числі інвесторів Lazard Group і Oppenheimer Funds, а також Російський фонд прямих інвестицій, що акумулювали інтерес деяких інвестфондів до довгих вкладень у російську економіку. РФПІ також повідомив, що залучив ряд провідних світових інвесторів з Північної Америки, Близького Сходу, Західної і Північної Європи та Південно-Східної Азії до спільного консорціуму з інвестицій у це IPO.

Джерела Reuters серед покупців також назвали Capital, Highbridge і PIMCO. За словами джерел, більша частина книги заявок була сформована інвесторами із США - близько 60%, російським дісталося близько 14%. "Була пропозиція нижню межу ціни визначити близько 33 рублів (за акцію). Ми пішли на ризик і визначили ціну в 35 рублів", - сказав Шувалов.

Goldman Sachs International, J.P. Morgan Securities plc, Morgan Stanley & Co. International plc і ВТБ Капітал є спільними глобальними координаторами і спільними букраннерами розміщення. Renaissance Capital є спільним букраннером. У рамках пропозиції для підтримки ціни на акції ВТБ Капітал як стабілізаційного менеджера може забезпечувати придбання акцій у розмірі до 10% від загального числа запропонованих акцій на Московській біржі або іншим способом протягом 30 днів з сьогоднішнього дня.

Все сторони взяли на себе зобов'язання підтримати 180-денний мораторій на продаж акцій "Алроса".

Глава Росмайна Ольга Дергунова сказала, що проводить IPO в РФ "Алроса" поки не планує міжнародний лістинг. "Зараз така можливість не розглядається", - сказала вона.

Об 11:35 за київським часом ціна угод з акціями "Алроси" склала 35,055 рубля.

Як повідомлялося раніше, потенційна частка акцій "Алроси" у вільному обігу після IPO може зрости до 23%.

Алроса - найбільший у світі виробник алмазів в каратах, але поступається за розміром виручки південноафриканській "дочці" Anglo American - De Beers, чиї камені зазвичай коштують дорожче. Аналітики підкреслюють, що порівняльних аналогів, акції яких вже оберталися б на біржі, в "Алроси" немає.

Це друге IPO в цьому півріччі компаній з активами в РФ: напередодні з багаторазовою перепідпискою розмістилася група ТКС майже на 1,2 млрд дол. і друге - після Московської біржі - з лістингом у РФ.