ua en ru

Суд ліквідував Запорізький алюмінієвий комбінат російського мільярдера Дерипаски

Суд ліквідував Запорізький алюмінієвий комбінат російського мільярдера Дерипаски

Запорізький адміністративний суд ліквідував "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат", що належить російському мільярдерові Олегу Дерипаски. Про це йдеться повідомленні прес-служби прокуратури Запорізької області.

Повідомляється, що прокуратура в апеляційному порядку оскаржить рішення адмінсуду.

У 2012 році рішенням Господарського суду р. Київ був розірваний договір Фонду держмайна з одним з російських підприємств і повернуто у державну власність пакет акцій комбінату в розмірі 68% статутного фонду. Після апеляційного та касаційного перегляду справи в жовтні минулого року Вищий господарський суд України залишив це рішення суду першої інстанції в силі. У листопаді минулого року Дніпровське територіальне управління Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку України звернулося до Запорізького окружного адмінсуду з вимогою ліквідувати комбінат на підставі того, що активи підприємства менший, ніж встановлений законом мінімум можливого статутного фонду для акціонерних товариств. У грудні минулого року суд задовольнив цю вимогу, а державний реєстратор на підставі рішення суду вніс до реєстру підприємств відомості про те, що Алюмінієвий комбінат знаходиться у процесі припинення.

Прокуратура області звернулася до Дніпропетровського апеляційного адмінсуду з апеляційною скаргою на таке рішення суду першої інстанції у зв'язку з порушенням вимог чинного законодавства під час його прийняття. Зокрема, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку згідно із законом не мала повноважень для звернення до суду з цієї підстави. Крім цього, при розгляді справи не було враховано наявність у підприємства заборгованості в сумі близько 1,5 млрд. грн. А це фактично порушила законні права суб'єктів господарювання - кредиторів, які мають право на відшкодування своїх збитків.

Запорізький алюмінієвий комбінат входив до об'єднаної компанії "Російський алюміній" ("Русал") російського мільярдера Олега Дерипаски. Однак у листопаді 2014 р. у ЗМІ з'явилася інформація, що суд повернув Запорізький алюмінієвий комбінат державі Україна.

Нагадаємо, суд зобов'язав "Запорізький титано-магнієвий комбінат" виплатити державі 39 млн грн боргу.