ua en ru

Україна може обмежити експорт вугілля через ситуацію на сході

Україна, другий за розміром виробник вугілля у Європі, може скоротити експорт вугілля через дефіцит палива усередині країни після падіння видобутку і зупинки залізниці в регіонах військових дій.

Україна, другий за розміром виробник вугілля у Європі, може скоротити експорт вугілля через дефіцит палива усередині країни після падіння видобутку і зупинки залізниці в регіонах військових дій, передає Reuters з посиланням на представника профспілки гірників України.

Україна, енергетика якої більш ніж на 40% залежна від вугілля, може зупинити електростанції після оголошення в середу про можливий надзвичайний стан у паливно-енергетичному секторі.

"Питання (про обмеження експорту) обговорювалося Кабінетом міністрів України у якості одного з варіантів вирішення проблеми з утвореним через військові дії дефіцитом палива", - сказав глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Видобуток вугілля на Україні в липні впав на 22% в річному порівнянні до 5,58 мільйона тонн, за даними профспілки гірників України.

"Введення надзвичайного стану в ПЕК дозволить зупиняти непріоритетні теплові електростанції (ТЕС) заради завантаження інших ТЕС", - сказав керуючий директор компанії Енергетичні ресурси України Андрій Фаворов.

Станом на початок цього тижня, через бої видобуток було зупинено більш ніж на половині шахт України - на 58 зі 115, частина шахт затоплені, сказав глава профспілки гірників, пославшись на дані міністерства енергетики. "Шахти працюють хаотично: припиняють або відновлюють видобуток в залежності від постачання електроенергією і близькості військових дій", - сказав Волинець.

Близько 80% шахт розташовано на сході країни, в Луганській і Донецькій областях, де зараз ведуться військові дії. Донецька залізниця повністю зупинила перевезення в Луганській області, а також частину перегонів в Донецькій області.

Найбільший виробник вугілля і електроенергії в Україні - компанія ДТЕК найбагатшого бізнесмена країни Ріната Ахметова - відмовилася від коментарів. Трейдер, що працює з компанією, сказав, що на ряді українських ТЕС запасів вугілля залишилося на 16 днів.

Україна, нетто експортер енергетичного вугілля, може почати його імпортувати, сказав Фаворов з Енергетичних ресурсів України. "Зараз буде посилено імпорт вугілля з Польщі, Росії, Індонезії, ПАР, Колумбії та інших країн, питання в ціні", - пояснив він.

"Головні складності - із транспортуванням вугілля. Навіть якщо імпортувати вугілля, то незрозуміло, як його доставляти на електростанції", - сказав аналітик київської інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква.

Через труднощі з постачанням палива зі зниженим навантаженням працюють Луганська, Вуглегірська та Курахівська ТЕС, запаси вугілля на складах яких виснажуються, сказав глава профспілки гірників. Слов'янська ТЕС не працює після потрапляння в неї снаряда.

Військовий конфлікт на сході, в серці металургійної промисловості України, вже призвів до зупинок металургійних заводів. Україна забезпечує електропостачання анексованого Росією Криму на 90%.