ua en ru

Україна втратила алюмінієве виробництво

Міжнародна група UC RUSAL не бачить подальших перспектив своєї присутності на алюмінієвому ринку України. Про це заявив голова ліквідаційної комісії ПАТ "ЗАлК", генеральний директор підприємства Олександр Котюк.

Нагадаємо, 29 грудня 2014 р. набрало чинності рішення Запорізького окружного адміністративного суду про початок процедури ліквідації юридичної особи ПАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат".

За словами Котюка, інвестори Запорізького алюмінієвого комбінату в особі міжнародної корпорації UC RUSAL сприйняли рішення суду про ліквідацію акціонерного товариства як підсумок багаторічної хибної економічної політики українського уряду. "Критична для алюмінієвої галузі економічна ситуація в Україні, зростання цін на енергоносії і втрата внутрішнього ринку збуту алюмінієвої катанки затвердили керівництво UC RUSAL в думці про економічну недоцільність подальшої інвестиційної діяльності у виробництво алюмінію в Україні", - підкреслив Котюк.

В 2005 р. уряд Юлії Тимошенко позбавив специфічне енергоємне виробництво пільгових тарифів на електроенергію. На тлі падіння цін на електроенергію у період світової економічної кризи 2008-2009 рр. виробництво первинного алюмінію в Україні стало невигідним. На зовнішніх ринках продукція ЗАлКу виявилася втричі дорожчою аналогу російських виробників. Збитки комбінату за цей період склали 140 млн дол.

У березні 2009 р., коли тариф зріс до 9,7 центів за кВт/год (російські заводи-конкуренти отримували енергію по 4 центи за кВт/год), власник прийняв рішення про консервацію трьох серій електролізного виробництва. У 2011 році був зупинений останній електролізний цех.

До серпня 2014 р. ЗАлК виробляв алюмінієву катанку, 95% якої реалізовувалося на внутрішньому ринку України. Через бойові дії на Донбасі, попит на продукцію впав фактично до нульової позначки. Продовжують зростати тарифи на електроенергію, витрати на перевезення, митне оформлення вантажів. У зв'язку з цим власник прийняв рішення про повну зупинку заводу, відмовившись від подальших інвестицій у розвиток компанії.

Відзначимо, в умовах відсутності економічних реформ уряду, Україна стрімко втрачає міжнародних інвесторів. За даними Держстату, минулого року, обсяг припливу прямих іноземних інвестицій в Україну скоротився на 8,5 млрд дол. порівняно з 2013 р. Падіння ВВП склало 7,5%.