ua en ru

Українські металурги в першому півріччі 2013 р. знизили споживання газу на 34,2% - до 370,6 млн куб. м

Як заявили вчора в об'єднанні "Металургпром", в I півріччі 2013 р. українські металурги знизили споживання газу більш ніж на третину - до 370,6 млн куб. м.

Як заявили вчора в об'єднанні "Металургпром", в I півріччі 2013 р. українські металурги знизили споживання газу більш ніж на третину - до 370,6 млн куб. м. Про це пише "Комерсант-Україна".

Процес відмови від газу продовжиться і в найближчі кілька років - меткомбінати планують скоротити його використання ще наполовину, що дозволить їм значно знизити собівартість своєї продукції. Для постачальників газу це означає скорочення продажів більш ніж на 365 млн дол. у рік, відзначають експерти.

За даними опублікувало "Металлургопром" аналізу виробничо-технологічних результатів роботи метпідприємств за I півріччя, питома витрата природного газу при виплавці 1 т чавуну в металургії знизився на 34,4%, або на 13,4 куб. м - з 39 куб. м на т до 25,6 куб. м на т чавуну. Таким чином, за даними об'єднання, в I півріччі споживання газу металургійними підприємствами скоротилася з 564 млн. до 370,6 млн куб .м.

За підсумками року споживання газу, згідно з даними об'єднання, може знизитися з 1,1 млрд до 741,2 млн куб. м.

За даними "Металургпрому", практично повністю виведений природний газ з доменного виробництва на підприємствах, що використовують пиловугільне вдування - "Запоріжсталь", ММК ім. Ілліча, "Донецьксталь", Алчевський меткомбінат. Інші підприємства знизили витрату природного газу до технологічного мінімуму. Втім, його споживання все ще зберігається на високому рівні у ДМК ім. Дзержинського (59,6 кубометрів на тонну) і в доменному цеху N1 "ArcelorMittal Кривий Ріг" (60,3 куб. м на 1 т чавуну).

Виробництво чавуну за I півріччя практично не змінилося і склало 14,5 млн т, відзначає аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк.

"Таким чином, подібне різке скорочення споживання газу викликано заходами з економії палива на діючому обладнанні - зменшенням споживання дорогого газу при збільшенні витрати дешевого коксу. А також тим, що заробили установки пиловугільного вдування на ММК ім. Ілліча, і збільшилося використання пиловугільного палива в доменному процесі на Алчевському меткомбінаті", - каже Тополюк.